UMP Institutional Repository

Amalan Pengurusan Kejat (Lean Management) Melalui Teknologi Maklumat : Pengalaman Aplikasi “Human Resource-Integrated Management System (HR-IMS)” UMP

Haryani, Abdullah and Mohamad Rozi, Hassan and Sabarehan, Ismail (2013) Amalan Pengurusan Kejat (Lean Management) Melalui Teknologi Maklumat : Pengalaman Aplikasi “Human Resource-Integrated Management System (HR-IMS)” UMP. In: Seminar Inovasi Sektor Awam Peringkat Kebangsaan 2013, 18-19 November 2013 , Pulau Pinang, Malaysia. pp. 1-12..

[img]
Preview
PDF
fim-2013-rozi-amalan pengurusan kejat.pdf

Download (675kB) | Preview

Abstract

Tren ke masa depan di dalam pengurusan organisasi salah satunya adalah konsep Lean Organization. Memasuki era pengurusan organisasi moden banyak konsep amalan pengurusan sector industri yang diterapkan dalam sector awam. Antaranya, perbahasan mengenai konsep lean. Konsep dasar lean adalah suatu usaha berterusan untuk menghilangkan pemborosan dan meningkatkan nilai tambah. Konsep ini berdasarkan pada meminimumkan penggunaan sumber-sumber daya (termasuk waktu) dalam berbagai proses kerja melalui penambahbaikan berterusanan yang berfokus pada identifikasi dan eliminasi aktiviti-aktiviti yang tidak bernilai tambah dalam operasi dan keperluan stakeholder. Selaras dengan perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT dan amalan pengurusan lean, sektor awam turut melalui perubahan ketara dalam pelaksanaannya di Universiti Malaysia PAHANG (UMP). Aplikasi e-management yang telah dibangunkan sejak tahun 2001, adalah daya usaha UMP bagi memastikan pengurusan sumber manusia dapat disenergikan dengan budaya amalan ICT yang holistic. Pengurusan data dan maklumat sumber manusia secara cekap dan berkesan dengan menerapkan falsafah pengurusan lean merupakan faktor kejayaan utama kepada pengoperasian dan perancangan strategik sumber manusia dalam mencapai misi UMP. Pelaksanaan HR-IMS yang bermula dari pengurusan pengambilan dan kemasukan sehingga persaraan dan penamatan perkhidmatan, pengurusan dokumen sehingga pengurusan arkib serta pengurusan maklumat asas sehingga pengurusan prestasi dan ganjaran menjadi landasan bagi membolehkan semua data dan maklumat berkaitan sumber manusia UMP disepadukan sepenuhnya. Seiring dengan perubahan globalisasi yang berlaku serta permintaan yang tinggi untuk perkhidmatan yang lebih berkualiti, HR-IMS sentiasa melakukan tranformasi dan inovasi agar aplikasi ini kekal relevan melalui proses penambahbaikan dan pembaharuan sebanyak 246 modul/submodul.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Uncontrolled Keywords: HR-IMS, Universiti Malaysia PAHANG (UMP), Lean management
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > HD28 Management. Industrial Management
Faculty/Division: Faculty of Industrial Management
Depositing User: Noorul Farina Arifin
Date Deposited: 16 May 2017 07:38
Last Modified: 16 May 2017 07:38
URI: http://umpir.ump.edu.my/id/eprint/17704
Download Statistic: View Download Statistics

Actions (login required)

View Item View Item