Had Al-Kifayah sebagai Garis Pembeza antara Golongan Susah dan Senang dalam Sesebuah Masyarakat: Suatu Tinjauan Kritis

Mansor, Sulaiman and Hasan, Ahmad and Ahmad Irfan, Ikmal Hisham and Noradilah, Md Nordin and Saharudin, Ramli (2017) Had Al-Kifayah sebagai Garis Pembeza antara Golongan Susah dan Senang dalam Sesebuah Masyarakat: Suatu Tinjauan Kritis. International Journal of Humanities Technology and Civilization (IJHTC), 2 (1). pp. 34-44. ISSN 2289-7216. (Published)

[img]
Preview
PDF
Had Al-Kifayah sebagai Garis Pembeza antara Golongan Susah dan Senang dalam Sesebuah Masyarakat- Suatu Tinjauan Kritis.pdf

Download (714kB) | Preview

Abstract

Tulisan ini cuba mengutarakan salah satu konsep dalam ekonomi Islam iaitu konsep Had al-Kifayah (Garis kecukupan keperluan seseorang). Menerusi tulisan ini, pengkaji cuba mengenengahkan kelebihan konsep ini dalam menentukan garis pemisah antara golongan susah dan senang dalam sesebuah masyarakat. Sehubungan itu, pengkaji akan mengutarakan dalil-dalil menerusi al-Quran dan al-Hadith serta analisis yang mengambil kira pandangan pelbagai ulama dalam pelbagai mazhab. Antara perkara yang akan dianalisis adalah konsep kecukupan serta elemen-elemen yang perlu diambil kira dalam pengiraan Had alKifayah itu sendiri. Seterusnya pengkaji akan mengutarakan berkenaan kekuatan konsep Had al-Kifayah dalam pembangunan ekonomi sesebuah masyarakat. Akhirnya tulisan ini diharapkan dapat menjadi panduan kepada pihak-pihak yang berkenaan dalam penentuan garisan yang memisahkan antara golongan miskin yang layak menerima zakat dan juga golongan kaya yang wajib mengeluarkan zakat menurut panduan berasaskan konsep Had al-Kifayah ini.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Had al-Kifayah; Had kecukupan; Ekonomi Islam; Zakat
Subjects: Q Science > QM Human anatomy
Faculty/Division: Centre For Modern Languages and Human Sciences
Depositing User: Mrs. Neng Sury Sulaiman
Date Deposited: 08 Feb 2018 06:04
Last Modified: 17 May 2018 06:12
URI: http://umpir.ump.edu.my/id/eprint/20141
Download Statistic: View Download Statistics

Actions (login required)

View Item View Item