Pembinaan, kesahan dan kebolehpercayaan modul kaunseling kelompok berdasarkan teknik Surah Lukman (ayat 12 hingga 19) terhadap murid sekolah menengah

Mohd Ropizam, Mohamad Zainun and Muhammad Nubli, Abdul Wahab and Abdul Rashid, Abdul Aziz (2023) Pembinaan, kesahan dan kebolehpercayaan modul kaunseling kelompok berdasarkan teknik Surah Lukman (ayat 12 hingga 19) terhadap murid sekolah menengah. International Journal of Humanities Technology and Civilization (IJHTC), 8 (2). pp. 42-52. ISSN 2289-7216. (Published)

[img]
Preview
Pdf
Pembinaan kesahan dan kebolehpercayaan modul kaunseling kelompok.pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial.

Download (497kB) | Preview

Abstract

Kaunseling kelompok merupakan proses penting dalam program bimbingan perubahan tingkah laku. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk membangunkan Modul Kaunseling Kelompok Berdasarkan Teknik Surah Lukman (ayat 12 hingga 19) Terhadap Murid Sekolah Menengah. Modul ini mengandungi 8 komponen utama iaitu konsep bersyukur, kemantapan akidah, nasihat secara berhikmah, penjelasan tentang ganjaran pahala dan dosa, bimbingan menunaikan solat, larangan bertingkah laku sombong dan membangga diri, cara berjalan, dan sentiasa mengingati tentang pengakhiran hidup. Melalui lapan aspek hikmah ini dibangunkan lapan aktiviti utama yang merangkumi elemen ibadah, akidah dan akhlak untuk membantu murid membuat perubahan tingkah laku positif. Pembangunan modul ini yang menggabungkan pelbagai bidang teras utama ilmu psikologi, kaunseling, dan agama dapat meningkatkan profesional perkhidmatan kaunseling di Malaysia bagi membantu murid sekolah membuat perubahan tingkah laku positif. Kesahan modul ini dijalankan oleh 10 orang pakar dalam pelbagai bidang kaunseling dan psikologi pendidikan. Modul ini telah diuji terhadap 30 orang murid sekolah menengah dalam tempoh dua bulan secara berturut-turut. Hasil maklum balas daripada pakar penilai, modul ini sesuai digunakan terhadap sampel murid. Keberkesanan modul ini terhadap murid telah dinilai melalui data koheran biomaklumbalas untuk melihat kesan perubahan hati yang dilakukan oleh murid setelah melalui aktiviti dalam modul ini.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Module reliability; Group counselling; Surah Lukman; Secondary school
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BF Psychology
L Education > LB Theory and practice of education > LB1603 Secondary Education. High schools
Faculty/Division: Institute of Postgraduate Studies
Center for Human Sciences
Depositing User: Mrs Norsaini Abdul Samat
Date Deposited: 18 Dec 2023 04:34
Last Modified: 18 Dec 2023 04:34
URI: http://umpir.ump.edu.my/id/eprint/39683
Download Statistic: View Download Statistics

Actions (login required)

View Item View Item