Keselamatan makanan di dapur Keajaiban bawang sebagai pengawet

Hazrulrizawati, Abd Hamid (2024) Keselamatan makanan di dapur Keajaiban bawang sebagai pengawet. UMPSA News .

[img]
Preview
Pdf
Keselamatan makanan di dapur Keajaiban bawang sebagai pengawet.pdf

Download (172kB) | Preview

Abstract

Tahukah anda kenapa bawang digunakan sebagai bahan tumis dalam masakan? Jawapan pasti tertumpu untuk memperkaya rasa dan aroma hidangan. Rahsia utama yang perlu dirungkaikan adalah fungsi bawang untuk mengelakkan makanan cepat basi dan berfungsi sebagai pengawet semula jadi yang boleh memanjangkan jangka hayat makanan tanpa memerlukan bahan pengawet sintetik.

Item Type: UMPSA News
Uncontrolled Keywords: Keselamatan; Dapur; Bawang; Pengawet
Subjects: Q Science > Q Science (General)
S Agriculture > S Agriculture (General)
Faculty/Division: Faculty of Industrial Sciences And Technology
Depositing User: Ms. Nurezzatul Akmal Salleh
Date Deposited: 27 Dec 2024 07:26
Last Modified: 27 Dec 2024 07:26
URI: http://umpir.ump.edu.my/id/eprint/43379
Download Statistic: View Download Statistics

Actions (login required)

View Item View Item