Hazrulrizawati, Abd Hamid (2024) Keselamatan makanan di dapur Keajaiban bawang sebagai pengawet. UMPSA News .
|
Pdf
Keselamatan makanan di dapur Keajaiban bawang sebagai pengawet.pdf Download (172kB) | Preview |
DOI/Official URL: https://news.umpsa.edu.my/experts/keselamatan-maka...
Abstract
Tahukah anda kenapa bawang digunakan sebagai bahan tumis dalam masakan? Jawapan pasti tertumpu untuk memperkaya rasa dan aroma hidangan. Rahsia utama yang perlu dirungkaikan adalah fungsi bawang untuk mengelakkan makanan cepat basi dan berfungsi sebagai pengawet semula jadi yang boleh memanjangkan jangka hayat makanan tanpa memerlukan bahan pengawet sintetik.
Item Type: | UMPSA News |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Keselamatan; Dapur; Bawang; Pengawet |
Subjects: | Q Science > Q Science (General) S Agriculture > S Agriculture (General) |
Faculty/Division: | Faculty of Industrial Sciences And Technology |
Depositing User: | Ms. Nurezzatul Akmal Salleh |
Date Deposited: | 27 Dec 2024 07:26 |
Last Modified: | 27 Dec 2024 07:26 |
URI: | http://umpir.ump.edu.my/id/eprint/43379 |
Download Statistic: | View Download Statistics |
Actions (login required)
![]() |
View Item |