Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Penguasaan Bahasa Inggeris di Kalangan Pelajar Melayu dan Bukan Melayu: Kajian Kes di Universiti Malaysia Pahang

Munira, Abdul Razak and Hasnah, Hussiin and Nor Ashikin, Abdul Aziz and Noor Raha, Mohd Radzuan (2009) Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Penguasaan Bahasa Inggeris di Kalangan Pelajar Melayu dan Bukan Melayu: Kajian Kes di Universiti Malaysia Pahang. Jurnal UMP Sains Sosial dan Pengurusan Teknologi, 1 (1). pp. 51-60. ISSN 1985-8957. (Published)

[img] PDF
pbmsk-2009-munira-Faktor yang Mempengaruhi Penguasaan Bahasa Inggeris.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (3MB) | Request a copy
[img]
Preview
PDF
pbmsk-2009-munira-Faktor yang Mempengaruhi Penguasaan Bahasa Inggeris1.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Memperbaiki penguasaan bahasa khususnya Bahasa lnggeris bukanlah sesuatu yang boleh disempurnakan dalam sehari dua, sebaliknya memerlukan tempoh yang panjang. Jangka masa yang panjang juga bukan faktor penentu bahasa tersebut mampu dikuasai dengan jaya jika ia tidak diamalkan sebaik mungkin. Bagaimanapun seperti yang selalu disarankan oleh pakar bahasa, penguasaan asas bahasa berserta amalan adalah penting. Untuk mendapatkan kefasihan berbahasa, ia harus disokong olehfaktor dalaman dan luaran. Faktor dalaman antaranya berasaskan sikap, motivasi dan penerimaan individu terhadap kepentingan sesuatu bahasa itu sendiri. Sementara faktor luaran, lebih merujuk kepada rangsangan luar lingkungan yang mendorong kepada pelaksanaan sesuatu perbuatan. Justeru itu apabila membincangkan tentang isu kelemahan Bahasa lnggeris di kalangan pelajar pada hari ini, adalah penting diambil kira faktor dalaman dan luaran. Seperkara lagi yang harus diberikan perhatian untuk menggalakkan penguasaan Bahasa Jnggeris di kalangan para pelajar pada hari ini ialah menyediakan persekitaran yang baik supaya perkembangan bahasa tersebut dapat berjalan dengan lancar. Justeru itu, kajian ini dibuat untuk melihat apakah faktor-faktor yang mempengaruhi pelajar untuk cemerlang dalam penguasaan Bahasa lnggeris.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Gaya pembelajaran, Bahasa Inggeris, Faktor luaran, Faktor dalaman
Subjects: P Language and Literature > PE English
Faculty/Division: Centre For Modern Languages and Human Sciences
Depositing User: Mrs. Neng Sury Sulaiman
Date Deposited: 01 Sep 2016 01:46
Last Modified: 07 Feb 2018 05:45
URI: http://umpir.ump.edu.my/id/eprint/14132
Download Statistic: View Download Statistics

Actions (login required)

View Item View Item